Kymiringeli
"Mietin lapsuusajan herkkuja, kuten esim. Viipurin rinkeliä, mutta ei ne nykyään maistu miltään. Joten kehittelin uusitun version."
Jarmo Taipalinen
Resepti:
3 munaa
2dl sokeria
5dl punaista maitoa
2tl kardemummaa
1tl muskottia
1tl vaniljasokeria
0,5tl piparkakkumaustetta
2 pussia kuivahiivaa
n.800g vehnäjauhoja
150g voita
ripaus suolaa
Valmistus:
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, munat, sokeri ja mausteet. Sekoita hyvin ja rupea lisäämään vehnäjauhoja, alusta käsin. Lisää juokseva voi ja tarvittaessa vielä jauhoja että taikina jää hyvin pehmeäksi. Anna kohota 1 tunti, alusta vielä taikinaa että ilmat poistuu. Jaa taikina kolmeen osaan (isot ringelit) tai kuuteen osaan (pienet ringelit), tee pitkiä ohuehkoja pötköjä ja muotoile pellille radan muotoon. Anna vielä kohota jonkin aikaa, voitele muna vesiseoksella ja lisäksi vielä keltuaisella. Paista 220 asteessa n. 15-20 min. Paiston jälkeen vielä voidellaan kuumalla vedellä että saadaan kaunis kiilto ja myöskin säilyy pidempään.