MURHAN HYVÄ MUSTAHERUKKABROWNIE eli IITIN MUSTIS-LEIVOS

"Mustaherukka tuo jokaisen Iittiläisen pihamaan tuttu, turvallinen, vakituinen asukas. Suomalaisten marjojen väheksytty aatelinen ja upea vitamiinipommi. Mamman musta mehu helpottaa jokaisen nuhanenän oireita ja antaa lohtua. Murhan hyvä mustaherukkabrownie on Mamman mehun syntinen ja tuhma pikkusisko, jossa maistuu ihana tumma suklaa, mustaherukkakastike ja mustaherukkakerma. Leipominen on helppoa ja ohje on mukailtavissa monenlaiselle mamman kullalle ja pikkusiskon motoristikavereille Iitin kirkonkylän mutkaisten teiden taukokahveille. Sitä on myös helppo tehdä isompi määrä vaikka koko kylälle. Makunautinto perustuu ihanan suklaan, maistuvan kastikkeen ja pehmeän kuohkean kerman liittoon eikä ole liian imelä, joten kerralla voi helposti hotkaista koko määrän."

Anu Maaronen

Resepti:

1. PASEERATTU MUSTAHERUKKAKASTIKE

300 g mustaherukoita1-1,5 dl sokeriahyppysellinen suolaa.

TYÖVAIHEET:Kiehauta mustaherukat sokerin ja suolan kanssa kattilassa noin 5-10 minuuttia ja paseeraa siivilän läpi. Jäähdytä siivilöity kastike.

2. BROWNIE AINEKSET:

200 g tummaa suklaata200 g voita2 ½ dl sokeria1 tl vaniljasokeria5 munaa1 ¾ vehnäjauhoja¾ dl tummaa kaakaojauhetta 2 dl pakaste tai tuore mustaherukoita

TYÖVAIHEET:Voitele ja jauhota 30 x 40 cm neliskulmainen vuoka tai peitä vuoka leivinpaperilla, jolloin saat vähemmän tiskiä. Sulata suklaa joko mikrossa tai paksupohjaisessa kattilassa liedellä. Jätä jäähtymään.Sulata voi mikrossa pehmeäksi. Mittaa kulhoon sokeri, sulanut voi ja vaniljasokeri. Vatkaa löysäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Valuta suklaa joukkoon vatkaten hiljalleen.Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauho ja kaakaojauhe sekaisin ja sekoita ne suklaavaahtoon nostellen puuhaarukalla tai nuolijalla.Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia. Brownie saa olla keskeltä hieman kostea. Kuivammasta browniesta pitävä voi pitää yli puoli tuntia. Jäähdytä melkein jäähtyneeksi.

3. MUSTAHERUKKAKERMA

2-4 dl laktoositonta kermaa

ripaus sokeriahalutessaan vaikka sulaa valkosuklaata

TYÖVAIHEET:

Vatkaa kerma jääkaappiin ja lisää makusi mukaan paseerattua musteherukkakastiketta ja hieman sokeria. Innokkain suklaapurija lisää mukaan myös vaikka sulatettua valkosuklaata se ei kuitenkaa ole pakollista. Mustaherukka värjää vaahdon kauniin lilaksi.

4. KOKOAMINEN:

Leikkaa Brownie mieleisiksi annospaloiksi. Annostele joka palan päälle mustaherukkakastiketta ja pursota tai lusikoi kerma päälle. Koristele mustaherukoilla, syötävillä helmillä ja vaikka pienillä marengeilla jolloin saa mukavaa rouskua hampaille. Koristelussa vain taivas ja iittihenkinen luovuus on rajana.

5. NAUTI HYVÄSSÄ SEURASSA KAHVIN TAI TEEN KERA MAISKUTELLEN JA MAKUSTELLEN.

Reseptin takana: Anu Maaronen

Jätä kommentti