Paahtokiisseli-mustaherukkaleivokset

"Ehdotukseni Iitin kakuksi on modernisoitu versio mielestäni parhaasta perinnejälkiruuasta, paahtokiisselistä mustaherukoiden kera.

Leivoksissa on kahden luontaisesti gluteenittoman kakkupohjan välissä suussa sulavaa paahtokiisselitäytettä ja päällä sopivan kirpeä mustaherukkakiille.

Valmistus vaatii hieman tarkkaavaisuutta, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Uudistumiskykyinen klassikko, kuten Iittikin!"

Kiira Ilmarinen

(16 kpl)

Levykakkupohja:

6                    kananmunaa omasta, tai naapurin kanalasta

2,5 dl            sokeria

1 dl               kaurajauhoa

2 dl               perunajauhoa

1,5 tl             leivinjauhetta

2 tl                vaniljasokeria

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi sekaan jauhoseos muutamassa erässä ja sekoita hellävaraisesti tasaiseksi.

Levitä puolet taikinasta 25 x 35 cm pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 °C uunissa 12-16 min. Kumoa valmis pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota toinen paperi päältä heti.

Paista sitten toinen pohja.

Paahtokiisselitäyte:

100 g             taloussokeria

1,5 dl            kiehuvaa vettä

50 g               fariinisokeria

4 dl               maitoa

40 g               maissitärkkelystä

1 dl               maitoa

¼ tl               suolaa

 

2 dl               kuohukermaa

1 rkl              vaniljasokeria

1 prk             maitorahkaa

2 rkl              vaniljakreemijauhetta

1                    liivatelehti

2 rkl              vettä

Valmistus:

Tee ensin suuruste sekoittamalla keskenään maissitärkkelys ja 1 dl maitoa.

Sulata sokeri liedellä paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita silloin tällöin vispilällä. Kun sokeri on sulanut, sekoita koko ajan ja anna sokerin paahtua hiukan kullanruskeaa tummemmaksi. Ota kattila hetkeksi pois liedeltä ja lisää kiehuva vesi voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon fariinisokeri ja maito ja nosta kattila takaisin liedelle. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää sitten suuruste ohuena nauhana sekoittaen samalla huolellisesti ja jatka tämän jälkeen keittämistä keskilämmöllä vielä n. 3 minuuttia. Nosta valmis kiisseli liedeltä ja lisää suola. Jäähdytä.

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljasokerilla maustettu kerma notkeaksi vaahdoksi ja lisää vaniljakreemijauhe. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jämäkkää. Vatkaa joukkoon myös rahka.

Sekoita myös jäähtynyt paahtokiisseli tasaiseksi. Parhaiten tämä onnistuu sähkövatkaimella (jonka vispilöitä ei tarvitse pestä kerman vaahdotuksen ja tämän vaiheen välillä). Lisää kiisseli kermavaahtoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää täytteeseen kuumaan veteen liuotettu liivate koko ajan vatkaten.

Kaada täyte toisen levykakkupohjan päälle ja nosta toinen pohja kanneksi. Nosta viileään hyytymään.

Kiille:

5 dl               (Mouhun tilan luomu-) mustaherukoita

1 dl               vettä

½ dl              sokeria

4                   liivatelehteä

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Mittaa kattilaan mustaherukat, vesi ja sokeri. Kiehauta juuri sen verran, että sokeri liukenee veteen. Kaikkien herukoiden ei tarvitse edes kuumentua. Painele hienoksi soseeksi siivilän läpi esimerkiksi ison, pyöreäpohjaisen soppakauhan avulla. Kiilteeseen tarvitset 4 dl paseerattua herukkasosetta.

Kuumenna pieni määrä (n ½ dl) mustaherukkasosetta ja liuota siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Sekoita joukkoon loput mustaherukkasoseesta (älä kuitenkaan vatkaa, ettei kiilteeseen tule ilmakuplia).

Valuta huoneenlämpöiseksi jäähtynyt kiille tasaisesti kakun päälle. Aivan reunoilla kiillettä ei tarvitse olla, ne tasataan joka tapauksessa ennen tarjoilua.

Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään pari tuntia.

Tasoita valmiin kakun reunat terävällä veitsellä. Leikkaa sitten kakusta 16 neliskanttista leivosta (tai tarjoile kokonaisena). Koristele syötävillä kukilla ja kokonaisilla mustaherukoilla.

Reseptin takana: Kiira Ilmarinen

Jätä kommentti