Karitsan viulu tummassa olutliemessä & haudutettua kauraa ja selleriä @merituulivantsi

Vinkit pääsiäispöytään Maatilatorin lähituotteista Meri-Tuuli Väntsin herkkureseptillä toteutettuna.

Pääsiäispöydän kruunu on kotimaisesta karitsasta valmistettu ylikypsä paisti, jossa maistuu tatit, yrtit ja sen kanssa tarjottava tumma täyteläinen sipuliliemi. Lisukkeeksi valmistuu juureva kauralisuke, jossa yhdistyy kaurasuurimot, talvinen juuriselleri ja makea aprikoosi.

Juhlavan ruoan ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista: tähän ruokaan menee vain tunnin verran varsinaista kokkaamista, muun työn hoitaa uuni.

Karitsan viulu valmistuu vaivattomimmin uunissa yön yli, silloin kun itse nukut: laita herätyskello soimaan 6h kohdalla, käy sammuttamassa uuni ja jatka vielä unia viulun jäähtyessä uunin jälkilämmössä.

Kypsä viulu on nopeaa lämmittämistä vaille valmista ja sen lämmetessä paistinliemestä keitetään kasaan kastike ja maustetaan liemellä myös nopeasti kypsyvä karalisuke.

Varaa ja nouda karitsan viulusi pääsiäiseksi Iitin Maatilatorilta, nappaa mukaan myös Wähkilän Maun mausteita, Kinnarin Tilan kaurasuurimoita, Iitti Red Alea sekä kuivattuja sieniä.

8:lle, valmistusaika 1h + uunissa n. 6 h

1 karitsan viulu

1 rkl Wähkilän Maut Villisuolaa

1 rkl Wähkilän Maut MetsäMix -maustetta

1 rkl fenkolin siemeniä

1 rkl fariinisokeria + tarvittaessa lisää jälkimaustamiseen

3 sipulia

2 kokonaista valkosipulia

2 dl kuivattuja sieniä (esim. tatteja, suppilovahveroita tai mustatorvisieniä)

1 plo (0,33 l) Iitti Red Ale –olutta

1 l vettä

 

kauraa & juuriselleriä

½ juuriselleri

4 dl Kinnarin Tilan kaurasuurimoita

3 dl lampaan haudutislientä

6 dl vettä

2 timjamin oksaa

8 kuivattua aprikoosia

½ tl suolaa

  1. Lämmitä uuni 220 asteeseen grillivastuksin.
  1. Ota syvä uunipelti (tai iso uunivuoka) ja laita viulu pellille, ulkosyrjä ylöspäin. Jos koiven luu ylittää pellin, kääri se folioon, jotta siitä ei tipu rasvaa uuniin. Älä poista viulusta rasvoja tai kalvoja.
  1. Tee mausteseos yhdistämällä villisuola, metsämix-mauste ja fenkolinsiemenet huhmareessa, hiero rouheeksi. Sekoita fariinisokeri mausteseokseen. Kostuta viulun pinta kevyesti vedellä, jotta mausteet tarttuvat siihen ja hiero kaikki mauste lihan pintaan.
  1. Kuori ja leikkaa sipulit poikittain kahtia, leikkaa kuorimattomat valkosipulit poikittain kahtia. Aseta sipulit ja valkosipulit uunipeltiin leikkauspinta ylöspäin, ripottele kuivatut sienet pellille. Nosta pelti uuniin. Kiehauta vesi ja kaada se ja olut varovasti uunipellille vasta kun se on uunissa, sillä nesteellä täytetyn uunipellin nostaminen uuniin on haastavaa.
  1. Paahda karitsaa kuumassa uunissa kunnes pinta on paahtunut ja maustekerros rapea, noin 15 minuuttia. Peitä sitten karitsa foliolla, laske uunin lämpötila 110 asteeseen, käännä grillivastukset pois. Hauduta uunissa 6-8h, tai kunnes karitsan liha murenee helposti kun siitä lohkaisee palan haarukalla.
  1. Ota karitsa uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta viulu, sipulit ja valkosipulit varovasti vadille. Siivilöi liemi kulhoon tai laakeaan kannuun ja jäähdytä kylmäksi. Laita myös karitsavati kylmään odottamaan tarjoilua.

Voit tehdä kaikki yllä olevat vaiheet jo vaikka päivää ennen juhla-ateriaa.

Ennen tarjoilua:

  1. Poista liemen pintaan hyytynyt karitsan rasva lusikalla. Kaada jäljelle jäänyt hyytelömäinen liemi kattilaan ja lämmitä. Ota 3 dl sivuun kauralisukkeen keittoa varten. Keitä loput kastikkeesta kasaan tai kunnes sitä on noin 4 dl. Mausta suolalla ja tarvittaessa ripauksella fariinisokeria.
  1. Lämmitä karitsa 150-asteisessa uunissa.
  1. Kuori ja paloittele juuriselleri 2x2cm kuutioiksi, laita kattilaan. Mittaa sekaan kaura, 3 dl lampaan haudutuslientä sekä 6 dl vettä. Lisää timjamin oksa, aprikoosit ja suola. Kiehauta ja laske lämpöä niin että lisuke porisee hiljaa. Keitä n. 18 minuuttia tai kunnes sellerikuutiot ovat kypsiä. Kaada kattilasta tarjoilukulhoon liemineen.
  1. Tarjoa karitsa liemen ja kauralisukkeen kanssa.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista