Meri-Tuuli Väntsi: laakeripossu sipulilla

"Iitin Maatilatori on helmi Lahden ja Kouvolan välissä. Meidän mökkiviikonloppuihin kuuluu aina sama ohjelma: perjantaina mökille ja siellä joku nopea iltapala. Lauantaina aamiaisen jälkeen ajetaan Iitin Maatilatorille ja tehdään siellä viikonlopun ruokaostokset. Ostosten jälkeen otetaan aina kahvit ja ’aurajuustopörpylät’, eli paikallisen leipurin leipomat ihanat sinihomejuustoisen sämpylät, ennen kuin kurvataan Kausalan ytimeen hankkimaan markettitarpeet.

Maatilatorin lihatiski on yksi suomen parhaita: mökkimenu päätetään aina vasta sen mukaan mitä on tarjolla. Kaikki liha on kotimaista ja lähellä tuotettua, alueen teurastamokin on saman tien varressa vain kilometrin päässä Maatilatorilta.

Viime vuosien suosikkeja lihatiskissä on olleet perinteiset possunkyljykset, joissa on vielä luu ja rasvaa sekä kamaraa jäljellä. Näitä oon grillaillut pihveinä, mutta viime aikoina myös vartaissa; veistän kyljsten rasvat ja kamaran 2x2cm paloiksi, jotka tikutan vartaita kootessa lihanpalojen väliin. Näin mun vartaat on ekstrarapeita ja mehukkaita. Tämän ruoan nimeksi tuli laakeripossu, ja sunkin kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä tänä kesänä!

Klikkaa itsesi mun profiilin biosta Iitin Maatilatorin sivuille, josta löydät mun reseptin ja paljon muuta.

Iitin Maatilatori on ehdoton stoppi jos kuljet siellä päin tänä kesänä. Vaikket olisi matkalla omalle mökille, täältä ostat mökkituliaiset ystäville ja viemiset kaupunkiin, kaikki paikallista ja laadukasta. ”

 

Laakeripossu sipulilla (kuudelle)

maidoton, gluteeniton

  • 400 g luullista, kamarallista porsaan kyljystä
  • 600 g porsaan rasvaista ulkofilettä
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 6 laakerinlehteä Spices Chef
  • 3 tl Wähkilän Maut villisuolaa
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä

kastike:

  • 200 g ranskankermaa
  • 1 rkl ryytisinappia
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • ripaus suolaa

Lisäksi:

½ sitruuna

Veistä kyljyksestä rasva ja kamarat talteen ja leikkaa ne 2x2cm paloiksi. Leikkaa kyljyksistä pois luu ja kuutioi kaikki lihat. Hienonna valkosipulin kynnet ja laita ne possukuutioiden kanssa elintarvikepussiin tai metalliseen taikka lasiseen kulhoon. Murskaa laakerinlehdet kourassasi ja lisää ne sekä loput ainekset, myös rasvapalat, sekoita ja sulje pussi/peitä astia kelmulla. Anna marinoitua vähintään 6h tai jopa yön yli.

Tikuta marinoidut lihat metallisiin varrastikkuihin, laita  rasvapalojen ja anna lämmetä huoneenlämöössä sillä valin kun valmistelet grillin.

Yhdistä ranskankerma, sinappi ja mausteet.

Grillaa possuvartaita kuumassa grillissä käännellen niitä ahkerasti. Kun possuvartaat ovat rapeita ja ruskistuneita, ota ne grillistä ja purista päälle puolikkaan sitruunan mehu. Tarjoa kastikkeen ja haluamiesi lisukkeiden kera.

Vinkki: voit halutessasi laittaa sitruunan grilliin leikkauspuoli alaspäin, jolloin sen pinta ruskistuu ja mehu karamellisoituu, eli myös muuttuu hivenen paahteisen makeaksi.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista