top of page
Marianne / Iitin Maatilatori

Raussilan tähtivilja – Miian haave maalaiselämästä toteutui myllärinä

Päivitetty: 11. maalisk. 2022


Kouvolan Elimäellä Raussilan kylässä sijaitsee yli satavuotias mylly. Alkuperäisessä kunnossa olevan myllyn tuoksu ja tunnelma ovat käsinkosketeltavan aitoja, kun mylläri Miia Ollila esittelee tiloja. Miia on maatalon emäntä ja viisilapsisen perheen nuori äiti, joka toimii myllärinä Raussilan tähtivilja yrityksessään. Raussilan mylly- ja sahaosuuskunta omistaa myllyn ja tilat, jonka toimintaa Miia on omistautuneesti hoitanut ostopalveluna vuodesta 2013 lähtien.

Miia on lähtöisin pääkaupunkiseudulta, mutta hänelle oli hyvin selvää jo nuorena päästä elämään maalaiselämää. Niinpä peruskoulun päätyttyä hän toteutti haavettaan määrätietoisesti ja opiskeli itselleen agrologin tutkinnon. Tänä päivänä muutaman kilometrin päässä myllyltä Miian ja hänen miehensä Mikko Ollilan kotitilalla viljellään viljaa ja pidetään muun muassa sikoja ja ankkoja.

Miian puheesta kuuluu vilpitön ylpeys tehdä näinkin erityistä työtä. Myllärin ammattitaito on tullut vuosien varrella kokeilun kautta.

Miialle myllärinä toimiminen ja kulttuuriperinnön jatkaminen on elämäntapa hyvine ja huonoine hetkineen. Miian mukaan päivät myllyllä ovat hyvin vaihtelevia, sillä tilauksia voi tulla yllättäen ja vanhassa rakennuksessa on riskinsä hajota. Olliloilla ei ollut aloittaessaan aiempaa kokemusta myllytoiminnasta, minkä vuoksi työtä on tehty itse opetellen kantapään kautta: ”nyt tiedän, mistä sana yrittäjä tulee”, Miia naurahtaa. Työ ehdottomasti myös palkitsee tekijänsä ja Miia kokee etuoikeudekseen, että saa tehdä näinkin spesiaalia työtä. Tietysti myös asiakkailta saatu kiitos hyvistä jauhoista tuo tyytyväisyyttä. Oman haasteensa työskentelyyn on tuonut se, että koneet ovat alkuperäisiä. ”Laitteisiin ja myllyihin ole minkäänlaisia käyttöohjekirjoja tai valmiita varaosia saatavilla. Jos jokin hajoaa, varaosat rakennetaan itse.”, Miia kertoo. Mikko on opetellut myllyn tekniikkaa ja saanut tehdä aikamoista salapoliisityötä osien korjaamiseksi. Myös kylältä löytyy tarvittaessa apuja ja osaamista.

Miian lapsilla on aina "myllyvaatteet" päällä tiloihin saavuttaessa, sillä jauhopöllyltä ei voi välttyä.

Monet vanhat myllyt ovat lopettaneet toimintansa. Raussilan myllyllä käyttökatkoksia ei ole ollut, vaan mylly on aina löytänyt myllärinsä.

Myllyn ympäristössä toiminta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Keväisin vilja lajitellaan ja myös maatilojen isännät käyvät tekemässä siemenviljan lajittelut täällä. Syksy taas on viljan kuivatuksen aikaa. Myllyn puolella toimintaa on läpi vuoden. Myllärin perustoiminta koostuu viljan valikoimisesta, lajittelusta, jauhamisesta ja pussituksesta. Miia pitää työnsä parhaana puolena pientä myllyä, jonka myötä pieniin eriin saa itse valikoida parhaat jyvät. ”Asiakkaat tulevat jauhamaan myös omia viljojaan meidän myllylle, kaukaisin saapui Imatralta saakka”, Miia kertoo.

Miia kertoo leipovansa todella paljon ja hän testaa uuden jauhoerän aina ensin omassa keittiössään. Tällä hetkellä hapanjuurileivonta on vienyt mennessään, juuri on saanut nimekseen Hilda. Maatilatorilta Raussilan tähtiviljan tuotteita on ollut saatavilla parin vuoden ajan. Eri laatuja on myynnissä toistakymmentä, muun muassa erilaiset speltti-, ohra- ja ruistuotteet sekä maalaiskaurahiutaleet kuuluvat perusvalikoimaan. Tiedoksi vielä, että tuotteet ovat tietysti lisäaineettomia! Iitin Maatilatori Kuvat: Kati Pilli-Sihvola

440 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page